DATORIA

Un om extrem de bogat avea foarte mulți datornici. Destul de înaintat în vârstă, i-a chemat într-o zi pe unii dintre cei care îi datorau mai mulți bani și le-a zis:

–      Dacă nu puteți să-mi restituiți astăzi ceea ce îmi datorați și jurați solemn să plătiți datoriile voastre în viața voastră viitoare, eu voi arde polițele pe care mi le-ați semnat.

Primul datornic îi datora o sumă mică. A jurat că în viața viitoare va accepta să fie calul creditorului și-l va purta pe crupă oriunde va dori să meargă.

Bătrânul a acceptat oferta și a ars hârtiile cu datoria sa.

Al doilea datornic datora o sumă mai mare și a promis:

–      Eu sunt gata să devin în cealaltă viață boul tău. Voi trage plugul pentru a ara ogoarele și carele tale de fân și astfel îmi voi plăti datoria.

Bătrânul a acceptat și a ars polițele celui de-al doilea datornic. Ultimul a ajuns un om care avea o datorie enormă.

–      Pentru a restitui datoria mea, a spus, în viața viitoare voi fi tatăl tău.

Pe bătrân l-au trecut toate furiile, a luat un baston și era gata să-l lovească pe datornicul nepoliticos.

Celălalt l-a oprit și a spus:

–      Lasă-mă să explic înainte de a mă lovi. Datoria mea este enormă, nu pot să restitui devenind numai boul sau calul tău. Sunt gata să fiu tatăl tău. Astfel, voi lucra zi și noapte pentru tine, te voi ocroti când vei fi mic și voi veghea asupra ta până când vei crește. Voi înfrunta orice sacrificiu, îmi voi risca chiar viața ca să nu-ți lipsească nimic, iar la moartea mea îți voi lăsa toate bogățiile pe care le voi fi adunat. Nu este mult mai mult decât a-ți sluji drept bou sau drept cal? Nu e o propunere bună pentru a plăti datoria mea?

 

 

O fiică s-a manifestat printr-o ieșire rea față de mama sa și a exclamat:

–      Dacă-ți sunt atât de insuportabilă, pentru ce m-ai născut?

Mama s-a simțit prost, dar fiica avea dreptate.

A decide să ai un fiu înseamnă a-ți asuma față de acea persoană datoria cea mai mare pe care mintea omenească și-o poate imagina.

Există ceva mai mare decât a spune unuia care nu există: „De acum înainte tu exiști pentru că eu te vreau”?

 

365 de povestioare pentru suflet – Bruno Ferrero. Editura Presa Bună – 2013