SCRISUL PE NISIP

Învățătorii Legii și fariseii au adus înaintea lui Isus o femeie prinsă în adulter și, împingând-o, au pus-o în mijlocul grupului.

– Învățătorule, această femeie a fost prinsă în timp ce își înșela bărbatul. Legea lui Moise ne poruncește să o ucidem cu lovituri de piatră. Tu ce spui despre aceasta?

Voiau pretexte pentru a-l acuza. Dar Isus privea spre pământ și scria cu degetul pe nisip.

Un tribunal foarte ciudat! Judecătorul scrie pe nisip și nu va rămâne nimic. Va fi de ajuns vântul de seară și totul va fi șters. Nici un dosar sau codice voluminos. Isus nu știe ce sunt acestea.

Întrucât insistau, a ridicat capul și a zis:

– Care dintre voi este fără păcate, să arunce primul cu piatra în ea.

Și a reluat scrierea în grabă pe nisip. Foarte curând, piața a fost goală.

Femeia a rămas singură în picioare. Isus s-a ridicat. O simplă privire. Un simplu cuvânt.

– Nimeni nu te-a condamnat?

– Nimeni, Doamne.

– Nici eu nu te condamn. Mergi și de acum să nu mai păcătuiești!

Vom întâlni întotdeauna oameni care vor încerca să ne facă să credem că Dumnezeu este doar un polițist sau un spion care ne supraveghează și ne ține sub ochi zi și noapte pe deasupra ochelarilor. Ca și cum Dumnezeu ar scrie zi și noapte și ar nota totul într-o mare carte: greșelile noastre și păcatele noastre, părțile noastre bune și cele rele…

Dar de ce trebuie Dumnezeu să fie întotdeauna sever cu noi sau chiar împotriva noastră? De ce trebuie Dumnezeu să fie dușmanul nostru? Și pentru ce sunt unii care vor să-l transforme pe Dumnezeu într-un fel de computer care calculează și recalculează? Dumnezeu nu este o mașină! Vreți o dovadă? Singura carte a calculelor lui Isus este nisipul… Ați pierdut ceva în nisip? Încercați să regăsiți!

Nisipul înghite totul, nisipul uită totul, nisipul șterge totul… Nu rămâne nimic în nisip și totul dispare în nisip. Isus scrie pe nisip. Femeia acuzată de păcat este înaintea lui. Isus scrie pe nisip, deoarece, pentru Isus, păcatul este deja iertat. Pentru Isus, păcatul se șterge ca tot ceea ce este scris pe nisip.

 365 de povestioare pentru suflet – Bruno Ferrero. Editura Presa Bună – 2013