DETALIUL

Un paroh pregătea cu meticulozitate manifestările externe ale parohiei sale, mai ales procesiunea solemnă a sărbătorii Corpus Domini. Voia ca sărbătoarea să fie un adevărat eveniment pentru sat.

Cu trei luni înainte de termen, aduna un comitet adecvat și organiza grupurile de lucru. În ziua sărbătorii, tot satul era mobilizat.

La ora 10.30, procesiunea a început.

Ministranții cu sfeșnicele, băiețeii în costume colorate, fetițele îmbrăcate în alb, presărând petale de trandafir, tinerii de la asociația sportivă cu echipament galben și albastru, bărbații și femeile confraternităților cu steagurile colorate și panglicile albastre, galbene, roșii, apoi membrii Acțiunii Catolice, băieții de la oratoriu, lumea, cortegiul ministranților și formația muzicală a satului.

O procesiune splendidă!

Când fanfara a intonat cântarea cea mai solemnă, pe portalul bisericii a ieșit, încet, baldachinul din brocart aurit cu panașe roșii și albe, purtat de patru tineri curajoși.

Sub baldachin, mergea parohul, îmbrăcat în pluvialul cel mai prețios, purtând ostensoriul cel greu de aur, presărat cu pietre prețioase.

Deodată, vicarul, care însoțea ministranții, s-a apropiat alarmat de paroh și i-a șoptit:

– Părinte paroh, în ostensoriu nu este ostia!

Parohul a răspuns supărat:

– Nu vezi la câte lucruri trebuie să mă gândesc? Nu pot să mă ocup și de toate detaliile!

Isus, doar un detaliu? Pentru atâția, foarte mulți, este așa.

365 de povestioare pentru suflet – Bruno Ferrero. Editura Presa Bună – 2013