O SOLIE IMPERIALĂ

Împăratul, se spune, ți-a trimis, ție în particular, ție, supus netrebnic, minusculă umbră în fața soarelui imperial, aflată la cea mai mare depărtare, ție, în mod precis, de pe patul său de moarte, ți-a trimis o solie.

Pe sol l-a pus să îngenuncheze lângă pat și i-a șoptit mesajul la ureche; pentru el era atât de important, încât a cerut să fie repetat. Printr-un semn al capului, a confirmat justețea a ceea ce i se repetase. Și în fața tuturor celor prezenți la moartea sa (toți pereții care încurcau au fost înlăturați și pe imensele scări externe care se întind în lung și în lat erau adunați în grupuri mai marii imperiului), în fața tuturor acestora, el a trimis solul.

Solul a pornit repede la drum; bărbat puternic, neobosit, împingând când cu un braț, când cu celălalt, își făcea drum prin mulțime; dacă întâmpina rezistență, arăta spre pieptul său, unde se vedea semnul soarelui; într-adevăr, înainta mai ușor ca nimeni altul. Însă mulțimea era atât de mare; nu se vedea capătul. Dacă în fața lui drumul ar fi fost liber, cum ar fi zburat el, și îndată ai fi auzit bătăile puternice ale pumnilor săi la ușa ta. Însă cât sunt de zadarnice eforturile sale; trebuie încă să lupte pentru a-și face drum prin sălile palatului interior, dar nu va învinge niciodată acel obstacol; și dacă ar fi reușit, nu ar fi rezolvat nimic; pentru a coborî scările, ar fi trebuit iarăși să se lupte; și dacă aceasta i-ar fi reușit, n-ar fi rezolvat nimic; ar fi trebuit să traverseze curțile interioare; și după curțile interioare, al doilea cerc al palatelor; și apoi, alte scări și curți interioare; și din nou un palat; și așa înainte timp de mii de ani; și dacă la sfârșit s-a năpustit afară pe ultima ușă (însă niciodată, niciodată nu se va putea adeveri aceasta), el va găsi înaintea sa orașul imperial, centrul lumii, orașul care și-a îngrămădit proprii declasați.

 

Nimeni nu poate pătrunde până aici, cu atât mai puțin cu mesajul unui mort.

Dar tu, tu ești așezat la fereastra ta și visezi această solie, atunci când se lasă seara (Franz Kafka).

 

La tine a ajuns mesajul împăratului, al stăpânului cerului și al pământului. Isus ți l-a adus. Dar tu ce ai făcut din cuvintele sale?

 

 

365 de povestioare pentru suflet – Bruno Ferrero. Editura Presa Bună – 2013