REGELE NEGRU

Cei trei regi magi proveneau din diferite părți ale lumii. Doi erau albi, al treilea era negru. Cei trei regi urmau steaua care îi conducea din înaltul cerului. Dar într-o noapte au pierdut-o. În zadar scrutau cerul: acel astru strălucitor care îi condusese nopți de-a rândul nu mai era.

Cei doi regi magi albi, înțelepți și vestiți matematicieni ai Mesopotamiei, au început imediat să traseze cercuri pe nisip cu toiegele. Apoi s-au cufundat în calcule și ecuații tot mai subtile și mai complicate. Îl țineau departe pe regele negru. După părerea lor, acesta nu știa nimic despre adevărata știință.

Regele negru a profitat de pauza neprevăzută. Cămilele erau obosite și însetate.

– Ar trebui să ne gândim și la sărmanele animale, s-a gândit el.

A făcut rost de o găleată și a căutat apă la izvorul dintr-un sat. Apoi s-a întors și a dus găleata la prima cămilă.

În timp ce ținea găleata sub botul animalului, a regăsit steaua.  Se reflecta în apa găleții. Dansa în tăcere pe apa pe care cămila o bea cu lăcomie. Astfel, cei trei regi magi au găsit drumul spre Betleem.

 

Părinții din pustiu spun povestea unui bătrân care a postit timp de 70 de săptămâni mâncând o dată pe săptămână. Voia un răspuns de Ia Dumnezeu în legătură cu un pasaj al Scripturilor și Dumnezeu continua să nu-i dezvăluie semnificația. Atunci și-a zis:

– Iată, m-am ostenit atât și nu mi-a folosit la nimic; mă voi duce să-l întreb pe un frate.

Imediat după ce a închis ușa, i-a fost trimis un înger al Domnului, care i-a spus: 

– Cele 70 de săptămâni de post ale tale nu te-au apropiat de Dumnezeu, dar acum când te-ai umilit până la a merge la un frate al tău am fost trimis pentru a-ți explica sensul pasajului Scripturii. I-a destăinuit sensul a ceea ce cerea și apoi s-a îndepărtat de el.

 

365 de povestioare pentru suflet – Bruno Ferrero. Editura Presa Bună – 2013