SUB SOBĂ

Tinerilor care veneau pentru prima dată la el, rabinul Bunam le spunea povestea despre rabinul Ezechia, fiul rabinului Jekel din Cracovia. După ani şi ani de grea mizerie, care însă nu i-au zdruncinat credinţa în Dumnezeu, acesta a primit în vis porunca de a merge la Praga pentru a căuta o comoară sub un pod care ducea către palatul regal.

Când visul s-a repetat şi a treia oară, Ezechia a pornit la drum şi a ajuns, mergând pe jos, la Praga. Dar podul era supravegheat zi şi noapte de santinele şi el nu a avut curajul de a săpa în locul arătat. Totuşi se întorcea la pod în toate dimineţile, înconjurându-1 până seara. La sfârşit, comandantul paznicilor, care observase mersul său înainte şi înapoi, s-a apropiat de el şi l-a întrebat prieteneşte dacă a pierdut ceva sau dacă aştepta pe cineva. Ezechia i-a povestit visul care îl împinsese până acolo din satul său îndepărtat. Comandantul a izbucnit în râs:

–      Şi tu, sărmane, pentru a da ascultare unui vis, ai venit până aici pe jos? Ah, ah, ah! Oare te poţi încrede în vise? Atunci şi eu ar fi trebuit să pornesc la drum pentru a asculta un vis şi să merg până la Cracovia, în casa unui evreu, un anume Ezechia, fiul lui Jekel, pentru a căuta o comoară sub sobă! Ezechia, fiul lui Jekel… auzi tu glumă? Mă şi văd intrând şi răvăşind toate casele dintr-un oraş în care jumătate dintre evrei se numesc Ezechia şi cealaltă jumătate Jekel!

Şi a râs din nou. Ezechia l-a salutat, s-a întors acasă şi a căutat sub sobă.

A găsit comoara, a dezgropat-o şi cu ea a construit sinagoga din satul său.

Se povesteşte că însuşi Dumnezeu a cerut odată un sfat unui învăţător vestit.

– Vreau să mă joc de-a v-aţi ascunselea cu omenirea, i-a cerut Dumnezeu. I-am întrebat pe îngeri care este locul cel mai bun pentru a mă ascunde. Unii au spus adâncimile oceanului. Alţii, vârful muntelui celui mai înalt. Alţii, faţa ascunsă a lunii sau o stea îndepărtată. Tu ce mă sfătuieşti?

Învăţătorul a răspuns:

– Ascunde-te în inima omului. Este ultimul loc la care se vor gândi.

365 de povestioare pentru suflet – Bruno Ferrero. Editura Presa Bună – 2013