ASEDIUL

Se povestește că la Los Angeles, în domeniul cinematografiei, invidiații oameni de cinema, care dau impresia continuu că „lucrează la un mare proiect”, descriu astfel o zi obișnuită:

„Vă treziți la ora 8.00. Luați un suc de portocale și pastilele cu vitamine. O plimbare de jumătate de oră, cu câinele vostru, vă pregătește pentru micul dejun. Apoi citiți ziarele și poșta. Pe la ora 10.30, o primă baie tonifiantă în piscină, apoi gimnastica relaxantă, baie, soare și toaletă completă. Urmează prânzul, pe care îl puteți împărți cu prietenii.

După prânz și cafea, de obicei se vizionează un film într-o proiectare privată, sau shopping și telefoane. Pe la ora 16.00, tenis, călărie sau golf.

La întoarcere, o a doua baie în piscină, stretching și fitness după-amiază. După aceste exerciții, duș, masaj și, absolut recomandată, o mică siestă.

Când vă treziți din siestă, aveți optzeci de ani”.

 

Un om de afaceri, stresat și istovit de prea multele obligații, s-a prezentat la un maestru de viață spirituală să ceară un sfat. Maestrul i-a zis:

– Când un pește ajunge pe uscat începe să moară. Și tu începi să mori când te lași dus de lucrurile lumii. Peștele se poate salva, dacă se întoarce imediat în apă. Tu trebuie să te întorci imediat în singurătate.

Omul de afaceri s-a înspăimântat.

– Trebuie să las toate afacerile mele și să mă refugiez într-o mănăstire?

– Nu, nu. Păstrează afacerile tale și refugiază-te în inima ta.

În vocabularul de spiritualitate, există un cuvânt foarte frumos: „reculegere”. Exprimă momentul în care ne oprim pentru „a aduna” bucățile din noi, pe care ziua le-a împrăștiat.

 

365 de povestioare pentru suflet – Bruno Ferrero. Editura Presa Bună – 2013