DIFERENȚA

Într-o zi, un prinț a chemat la curte un negustor de cai, care a adus doi cai impunători și i-a oferit spre vânzare. Cele două animale erau asemănătoare: tinere, robuste și bine făcute, dar negustorul cerea pentru unul un preț dublu decât pentru celălalt. Prințul i-a chemat pe curtenii săi și le-a zis:

–      Îi voi face cadou pe amândoi acești tineri cai aceluia care va ști să explice de ce unul valorează dublu decât celălalt.

Curtenii s-au adunat în jurul celor doi cai, observându-i atent, dar nu au descoperit nici o diferență între cele două animale care să justifice un preț așa de diferit.

–      Pentru că nu înțelegeți diferența dintre cei doi cai, ar fi mai bine să-i încercați spre a putea vedea mai clar de ce au o valoare atât de diferită unul față de altul.

Doi jochei i-au ajutat să urce pe cai și să înconjoare de câteva ori călare curtea palatului. Nici după această probă, curtenii nu au reușit să înțeleagă diferența de valoare dintre cei doi cai și atunci prințul a explicat:

–      Ați remarcat, desigur, că în timp ce alergau, unul dintre cei doi nu lăsa aproape nici o urmă de praf după el, pe când în spatele celuilalt praful se ridica gros ca un nor. Din acest motiv, primul are o valoare dublă față de celălalt, pentru că își face datoria fără a ridica atâta praf.

 

În societatea noastră însă face carieră acela care ridică mai mult praf…

 

365 de povestioare pentru suflet – Bruno Ferrero. Editura Presa Bună – 2013