EXPERTUL

Un om s-a hotărât într-o zi:

– Vreau să cunosc totul și, dacă este necesar, voi face ocolul pământului.

Așa a spus și așa a făcut. Omul a început să străbată lumea.

De la cei mai mari profesori a învățat geografia, istoria și întreaga gamă de științe. A descoperit tehnica, s-a entuziasmat de matematică, s-a pasionat de informatică.

A înregistrat pe video, pe dischete și pe CD-uri tot ceea ce învățase și descoperise. S-a întors acasă satisfăcut și fericit.

Spunea:

– Acum cunosc totul.

După câteva zile, s-a dus în vizită la un om renumit, cunoscut în toată lumea pentru înțelepciunea sa extraordinară.

Bărbatul voia să confrunte știința sa cu cea a înțeleptului. Au tras la sorți, pentru a ști care dintre ei doi ar trebui să pună prima întrebare.

Sorții l-au desemnat pe marele înțelept, care s-a adresat bărbatului și l-a întrebat:

– Ce știi despre prietenie?

Omul a plecat, fără să spună un cuvânt.

Cutreieră încă lumea.

 

Iubirea este provocarea cea mai ambițioasă a întregii existențe. Cea mai intensă. Cea mai satisfăcătoare. Spune-i celui pe care-l iubești: „Vreau să te fac să știi cât de important ești pentru mine tu, care, dacă vrei, poți să fii creatorul persoanei care se află în mine. Tu singur poți dărâma zidul dincolo de care stau tremurând. Tu singur poți vedea dincolo de masca mea. Tu singur poți să mă eliberezi de lumea mea de umbră, făcută din panică, nesiguranță și singurătate. De aceea, te rog nu trece mai departe. Știu că pentru tine nu va fi ușor. Convingerea că nu valorez nimic ridică ziduri solide. Și cu cât te apropii de mine, cu atât poate eu voi acționa mai orbește. Vezi, după cum separe, lupt împotriva aceluia de care am nevoie.

Dar mi s-a spus că iubirea este mai puternică decât orice zid de fortificație și în aceasta constă singura mea speranță. De aceea, distruge aceste ziduri cu mâinile tale puternice, dar tandre, pentru că ceea ce este copilăresc în mine este foarte sensibil și nu poate crește în spatele acestor ziduri. De aceea, nu înceta. Am nevoie de tine”.

 

365 de povestioare pentru suflet – Bruno Ferrero. Editura Presa Bună – 2013