OCHIUL LEMNARULUI

Era odată, cu mult timp în urmă, într-un mic sat, atelierul unui lemnar. Într-o zi, în timpul absenței meșterului, toate uneltele de muncă au ținut un mare sfat.

Ședința a fost lungă și animată, uneori chiar vehementă. Era vorba de a exclude din cinstita comunitate a uneltelor un anumit număr de membri.

Una a luat cuvântul:

– Trebuie să-l dăm afară pe fratele nostru Ferăstrău, pentru că roade și face să scârțâie dinții. Are caracterul cel mai tăios de pe pământ.

O alta a intervenit:

– Nu o putem ține printre noi pe sora Rindea: are un caracter tăios și pedant, încât smulge tot ceea ce atinge.

– Fratele Ciocan, a protestat un altul, are un caracter apăsător și violent. L-aș defini un bătăuș. Este supărător modul său de a bate în mod continuu și îi enervează pe toți. Să-l excludem!

– Și Cuiele? Se poate trăi cu oameni așa de înțepători? Să plece! Și chiar Pila și Rașpelul. A trăi cu ele este un chin continuu. Și să-l alungăm și pe Glaspapir, a cărui unică rațiune de a fi pare cea de a-l zgâria pe aproapele!

Astfel discutau, tot mai animat, uneltele lemnarului. Vorbeau toate. Ciocanul voia să excludă pila și rindeaua, acestea voiau la rândul lor alungarea cuielor și a ciocanului, și așa mai departe. La sfârșitul ședinței, toți i-ar fi alungat pe toți.

Întrunirea a fost brusc întreruptă de sosirea lemnarului. Toate uneltele au tăcut când l-au văzut apropiindu-se de banca de lucru. Omul a luat o scândură și a tăiat-o cu Ferăstrăul mușcător. A geluit-o cu Rindeaua care smulge tot ceea ce atinge. Sora Secure care lovește cu cruzime, fratele Rașpel cu limbă aspră, fratele Glaspapir care șlefuiește și zgârie au intrat în acțiune imediat după aceea.

Lemnarul i-a luat apoi pe frații Cuie cu caracter înțepător și Ciocanul care lovește și bate.

S-a folosit de toate uneltele sale cu caracter rău pentru a face un leagăn, un frumos leagăn care să primească un copil gata să se nască.

Pentru a primi viața.

 

Dumnezeu ne privește cu ochiul lemnarului

 

365 de povestioare pentru suflet – Bruno Ferrero. Editura Presa Bună – 2013