VIRGULA

Era odată o virgulă plictisită de puțina considerație pe care toți i-o acordau. Până și copiii de la școlile elementare își băteau joc de ea.

În definitiv, ce este o virgulă? în ziare, nimeni nu o mai folosește. O aruncă la întâmplare.

Într-o zi, virgula s-a revoltat.

Președintele a scris o scurtă însemnare după o lungă discuție cu adversarul: „Pace, imposibil să fie lansate rachetele” și i-a trimis-o în grabă generalului.

În acel moment, mica, neglijata virgulă și-a pus în acțiune planul său și s-a mutat de la locul ei. S-a mutat numai după un cuvânt, doar un mic salt.

Ceea ce a citit generalul a fost: „Pace imposibil, să fie lansate rachetele”.

Și a izbucnit războiul mondial.

 

Într-o pădure din Colorado, turiștii admirau resturile unui arbore imens. Avea aproximativ 500 de ani. Când Cristofor Columb debarcase pe continentul american, era doar o mică plantă. Suportase furtuni și cutremure, supraviețuise miilor de fulgere și avalanșe de zăpadă. Trebuiau 20 de oameni pentru a cuprinde trunchiul său cu brațele întinse.

Într-o zi, o insectă, aproape invizibilă, a depus câteva ouă microscopice într-un colțișor al scoarței. Din ele s-au născut larve minuscule, cu o puternică poftă de mâncare. În puține luni, gigantul pădurii, care înfruntase secolele și furtunile, a fost distrus.

 

Dai atenție lucrurilor mici? Sunt sămânța celor mari.

 

365 de povestioare pentru suflet – Bruno Ferrero. Editura Presa Bună – 2013